Rengøring af ovn skal forekomme så oftest som muligt. Vi kender det alle – maden begynder at smage brændt, ovnen udgiver en mærkelig lugt af brændte madrester og man kan knap nok se gennem ovn ruden. Det er på tide at din ovn bliver gjort rent.

Uanset hvilken ovn du har, så bliver den beskidt efter måneder af bagning og grill af mad. Når madrester hober sig op i din ovn bliver det til kul, hvilket er det der udgiver den brændte lugt og hvis det ikke fjernes kan det være en potentiel risiko for brand. Her kommer vi med nogle gode råd til rengøring af ovn, hvad enten din ovn er selv-rensende eller ej.

Hvis du ønsker hjælp til rengøring af ovn, så gå ind på www.hilfr.dk – her kan du hurtigt og nemt booke rengøringshjælp til enhver slags rengøring 🙂

rengøring af ovn

rengøring-af-ovn

Først bør du fastslå hvilken ovn du har. Der er forskellige slags ovne, og alle kræver forskellige rensningsmetoder.

 • Selv-rensende ovne har en funktion, hvor ovnen kan opvarmes så madresterne bliver til aske, hvorefter man så kan fjerne det.
 • Kontinuerligt rensende ovne har et porcelæn lag som er designet til at brænde madrester væk imens du bruger ovnen.
 • Helt normale ovne uden disse funktioner skal regelmæssigt gøres rent med klud og knofedt.

Gør klar til rengøring af ovn. Vælg et tidspunkt hvor køkkenet ikke er aktivt i brug.

 • Hold børn og husdyr væk fra køkkenet imens ovnen bliver rengjort, da den bliver meget varm og ofte udgiver en stærk lugt.
 • Åben dine vinduer til at få udluftning, så ingen indånder gasserne.

Fjern ovn risterne. Læg dem i håndvasken som er fuld af varm vand blandet med normal rengøringssæbe.

Tænd for ovnens selv-rensende funktion. BEMÆRK – dette er kun hvis din ovn har en sådan funktion. Længere nede forklarer vi hvordan du gør andre typer ovne rent. Når du tænder skulle det gerne låse ovn døren og opvarme ovnen til mellem 430 og 480 grader.

 • Vær sikker på at ovn døren er låst før du lader ovnen rengøre sig selv. Hvis låsen ikke virker, så sæt noget tape etc. Rundt om ovn døren så din familie ved at den ikke skal åbnes.
 • Ovnen vil rengøre sig selv i mellem 2 til 6 timer
 • Lad ovnen køle ned mindst 2 timer efter rengøringsprocessen.

Åben ovn døren. Tør asken væk med en våd klud – husk rengøringshandsker.

Rengør ovn døren. Skrub ovn døren indvending med en klud der er dyppet i vand og sæbe. Du kan også anvende en eddike/vand opløsning.

Rengør ovn risterne. Skrub ovn risterne, som du lagde i håndvasken. Rens dem og tør dem og så kan du sætte dem i den rengjorte ovn.

Her kommer metoden til at rengøre en kontinuerligt rensende ovn.

Fjern ovn risterne. Læg dem i håndvasken som er fuld af varm vand blandet med normal rengøringssæbe.

Rengør de indvendige vægge af ovnen med en svamp. Da oven rengøres kontinuerligt, behøver den ikke at blive opvarmet først. Vær opmærksom på at ovnen er kold når den rengøres.

 • Undgå at anvende stålsvampe/stålbørster eller kemikalier, da disse kan ødelægge porcelænet.
 • Du kan også anvende en eddike/vand opløsning.

Rengør ovn risterne. Skrub ovn risterne, som du lagde i håndvasken. Rens dem og tør dem og så kan du sætte dem i den rengjorte ovn.

Her kommer metoden til at rengøre en ikke-selvrensende ovn.

Fjern ovn risterne. Læg dem i håndvasken som er fuld af varm vand blandet med normal rengøringssæbe.

Lav en rengøringsopløsning. Læg 4 spiseskeer natron i en spray-flaske (f.eks. en tom glas-rude rens) og bland med vand. Ryst flasken for at opløse natronen.

Spray din ovn. Spray det indvendige af ovnen og især de steder, hvor der er mange kul lignende madrester indtil de er gennemblødte. 

 • For meget beskidte ovne bør du putte mere natron i vandopløsningen, så du har en mere fast opløsning i stedet for flydende. 

Lad opløsningen arbejde i mindst en time. Efter en time så se om de gamle madrester er løsnet.

 • Hvis det stadig er hårdt som kul så spray mere og lad det sidde i endnu en time.
 • Hvis det er blødt nok til at fjerne, så fortsæt til næste step. 

Anvend en ovn skraber til at fjerne det løsnede kul. Det kan også bare være den skraber du bruger til at fjerne is fra bilruden.

 • Anvend rengøringshandsker
 • Spray med mere af opløsningen for at gøre processen nemmere.

Spray det indvendige af ovnen igen. Lad det stå i endnu en time og fjern så de resterende kulrester med en klud.

Rengør ovn risterne. Skrub ovn risterne, som du lagde i håndvasken. Rens dem og tør dem og så kan du sætte dem i den rengjorte ovn.

Hvis du ønsker hjælp til rengøring af ovn, så gå ind på www.hilfr.dk – her kan du hurtigt og nemt booke rengøringshjælp til enhver slags rengøring 🙂

rengøring af ovn

Læs også vores 4 bedste og profesionelle tips til rengøring af grillrist og 3 bedste rengøringstips der virker

Efterlad din kommentar


Notice: Undefined variable: commenttitle in /var/www/hilfr_biir/data/www/blog.hilfr.dk/wp-content/plugins/facebook-comments-plugin/class-frontend.php on line 138