Hilfr.dk, en dansk platform for rengøring i private hjem, har i dag underskrevet verdenshistoriens første platformsoverenskomst indgået med 3F Privat Service, Hotel og Restauration.

Overenskomsten blev underskrevet af Hilfr.dks stiftere og Tina Møller Madsen Gruppeformand for 3F PSHR i 3Fs hovedkontor i København med deltagelse af Statsminister Lars Løkke Rasmussen, direktør for Dansk Industri Karsten Dybvad og formand for 3F Per Christensen.

Den nye overenskomst træder i kraft senest 1. august 2018, og sikrer, at rengøringsfolk (Hilfrs), der arbejder i større omfang på platformen, blandt andet får sygedagpenge, feriepenge og pension.

Den historiske aftale løber som et pilotprojekt i 12 måneder, hvorefter parterne har aftalt at genforhandle overenskomsten på baggrund af de indsamlede erfaringer.

Steffen Wegner Mortensen, medstifter af Hilfr.dk, kommenterer:

”Vi er utrolig stolte af at indgå verdenshistoriens første platformsoverenskomst sammen med 3F. Platformsøkonomien har fået et lidt dårligt ry, fordi alt for mange platforme i virkeligheden bare digitaliserer sort arbejde og dårligere arbejdsvilkår og påstår, det er innovativt. I dag hæver vi barren for platformsøkonomiske virksomheder og viser hvordan man kan udnytte mulighederne i ny teknologi uden at smide vores arbejdsmarkedsmodel og gode vilkår for arbejdstagere ud med badevandet.

”Vi giver danskerne mulighed for at få fleksibel rengøring, hvor der er styr på arbejdsvilkårene og skattebetaling. Og vi giver rengøringsfolk mulighed for et fuldt fleksibelt arbejde med gode arbejdsvilkår og god løn.”

”Vi viser samtidig vejen for platformsøkonomien og aftalen gør det klart, at den danske arbejdsmarkedsmodel også er relevant for fremtidens arbejdsmarked og nye digitale forretningsmodeller. 3F har været pragmatiske og konstruktive i denne proces og tydeligvis oprigtigt interesseret i at finde løsninger på fremtidens udfordringer.”

”Med denne aftale bliver ikke bare endnu en traditionel rengøringsvirksomhed. Det er en aftale tilpasser platformsøkonomien. Det er unikt, at vi opererer med to spor af rengøringspersoner henholdsvis freelance Hilfrs, som man kender det fra platformen i dag, og en ny kategori af Super Hilfrs, der er dækket af overenskomsten. Det er en pragmatisk løsning, hvor vi sikrer, at dem der arbejder meget eksempelvis får betaling under sygdom, opbygger pensionsopsparing og optjener ferie. Dermed kan vores platform meget mere effektivt fungere som sluse til det etablerede arbejdsmarked.”

”Aftalen giver også rigtig god kommerciel mening. Skal man tiltrække gode rengøringsfolk, skal man behandle dem godt. Mange før os har forsøgt at opbygge en platform for rengøring, og fælles for dem alle er, at de slet ikke har fokuseret tilstrækkeligt på skattebetaling og vilkårene for dem, der rent faktisk udfører arbejdet. Det er sandsynligvis derfor ingen andre for alvor er lykkedes med en platform for rengøring.”

Tina Møller Madsen, Gruppeformand for 3F PSHR, kommenterer:

”Jeg er meget glad for, at vi har kunnet aftale en prøve-overenskomst med Hilfr. Der er meget nytænkning i den nye overenskomst, og vi har alle behov for at få erfaringer med et helt nyt overenskomstkoncept, uden at være forpligtet ud i al fremtid.

Vi vil fremover kunne tilbyde grundlæggende lønmodtagerrettigheder for de mange, der har lyst til at arbejde på overenskomstdækkede platforme.

Vi bygger bro mellem den danske model og de nye digitale platforme, og tager nu hul på en fremtid, hvor der fortsat ligger store udfordringer foran os.”

I praksis implementeres overenskomsten ved at tilføje en ny kategori af Hilfrs parallelt med de nuværende freelance Hilfrs. Brugere af platformen vil dermed kunne vælge imellem freelance Hilfrs og en ny kategori af Super Hilfrs, der er ansat af Hilfr.dk og dækket af overenskomsten. Foretrækker man som kunde eller Hilfr at fortsætte med freelanceløsningen, som man kender den i dag, kan man fortsætte med det. Men man kan også vælge en overenskomstdækket Super Hilfr, som typisk vil have mere rengøringserfaring.

Timeprisen for at booke en freelance Hilfr er i dag ca. 170 kr og det vil den fortsat være efter overenskomsten er implementeret. Timeprisen for en overenskomstdækket Super Hilfr vil ca. være 230 kr.

Det vil samtidig være mere simpelt at få Servicefradrag for arbejde udført af en Super Hilfr, da man blot kan benytte Hilfr.dks CVR-nummer.

Nøglefakta om platformsoverenskomsten:

  • Personer der har arbejdet mere end 100 timer på platformen går fra freelancestatus til ansat
  • Fast grundtimeløn på minimum 141,21 kr. i timen
  • Pensionsordning
  • Feriepenge
  • Sygedagpenge

Pressekontakt

Steffen Wegner Mortensen, medstifter

3065 4300

Nicolai Søndergård Kjær, medstifter

5360 8999

Niels Martin Andersen, medstifter

3162 6597

Om Hilfr.dk

Hilfr.dk er en dansk digital platform for rengøring lanceret af Dennis True, Nicolai Søndergaard Kjær, Niels Martin Andersen og Steffen Wegner Mortensen i 2017. Hilfr.dk faciliterer rengøringsopgaver mellem ca. 1700 kunder og 450 Hilfrs og opererer blandt andet i København, Århus, Aalborg, Odense, Esbjerg og Silkeborg.

Hilfr.dk er sat i verden for at tilbyde danskerne pålidelig rengøring med gode arbejdsvilkår og styr på skattebetalingen. Samtidig er Hilfr.dks ambition at gå forrest og vise hvordan nye digitale forretningsmodeller og gode arbejdsvilkår kan gå hånd i hånd.

Efterlad din kommentar


Notice: Undefined variable: commenttitle in /var/www/hilfr_biir/data/www/blog.hilfr.dk/wp-content/plugins/facebook-comments-plugin/class-frontend.php on line 138